Utmanande, okonventionellt och förbjudet – böckerna jag fått i jul

Böcker måste väl ändå toppa listan på bästa julklapp/paket? Klyschigt men sant. I år vågade jag mig på att låta andra välja böcker åt mig. Kul att utmana sin smak, tycker jag som känner att detta är ett enormt risktagande. Ehe. Jag tänkte i alla fall att vi ska kika på vilka böcker jag fick!

IMG_0766

Först: kanske den bok jag är mest spänd på att läsa. The Accusation av Bandi. Romanen är, liksom omslaget antyder, en skildring av en handfull människors liv och vardag i Nordkorea. Författaren som går under pseudonymen Bandi (betyder eldfluga på koreanska), riskerar sitt liv i och med publiceringen av boken.

IMG_0770

I julklapp av Joré fick jag Midnight’s Children, skriven av Salman Rushdie. Hade absolut ingen aning om vem författaren var. Vad jag gjorde jag? Googlade, såklart. Salman Rushdie föddes i Indien där han också tillbringade sina första år. Som tonåringen kom han till England och tog senare examen från Cambridge. Midnight’s Children anses vara hans största verk, romanen vann Booker-priset 1981 och skrev in honom i litteraturhistorien. Und so weiter, ni kan läsa Wikipediasidan själva. Hur som helst spännande.

IMG_0768

Mamma gav mig The Noise of Time av Julian Barnes. Barnes är en författare som jag tidigare bara hört talas om, men det ska det bli ändring på! Romanen, som balanserar i gränslandet mellan fiktion och biografi, tar avstamp i den ryska kompositören Dmitri Shostakovichs liv (by chance också en av mina favoriter).

IMG_0771

Jag fick en bok av Jorés flatmate Gwyn! Hur gölligt? Breakfast of Champions utkom 1973 och är Kurt Vonneguts sjunde bok. Svår att summera, ni gör bäst i att researcha själva. Verkar mycket intressant.

IMG_0767

Sist men inte minst: Ivan Ramen av Ivan Orkin. Jag fick nys om denna kokbok genom dokumentärserien Chef’s Table som finns på Netflix. Otroligt vackra och välkomponerade avsnitt om olika kockar/bagare/gastronomer och deras matlagning. Kan särskilt rekommendera det om Ivan Orkin, som är en skildring av hans uppväxt, flytt till Japan, kärlek och besatthet av ramen. Också avsnittet om Jeong Kwan är fantastiskt. Tips!

Summa summarum: temat för den här julens/födelsedagens bokskörd verkar vara utmanade och okonventionella romaner av väl- och erkända författare. Är 100% nöjd och ser fram emot att börja läsa dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s