2017

2018 är inringt. Jag tillbringade kvällen hemma hos Martin. Lagade 3-rätters, skålade i champagne, betraktade fyrverkerierna från ett trädäck. Det vilar ett lugn över det nya året, något solitt, något starkt som är på samma gång fysiskt och mentalt. Här vibrerar utmaningarna och jag välkomnar dem. Men först en tillbakablick på 2017 och framförallt min läsning.

collage-2018-01-01

2017 läste jag 18 böcker, 3402 sidor. Har inte räknat ut detta själv utan tagit hjälp av det fantastiska Goodreads. I alla fall. Jag satte 30 böcker som mål, ett tal mitt 14-åriga jag hade skrattat åt. Förr kunde jag läsa tredubbelt så många. Men alltså, det har ju _hänt_ så mycket det senaste året att läsningen faktiskt hamnat vid sidan.

collage-2018-01-01-2

Våren innebar plugg – åt, andades, levde för exams. Samtidigt läste jag The Vegetarian av Han Kang, en favorit. I svenskan betade vi av En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf, tyckte mycket om den, och Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. När det sista provet var avklarat tog jag semi-sommarlov, åkte till Barcelona med fina vänner och gick balen. Jag recenserade diktsamlingen I civil av Amalie Smith (läs!), Hejdå tonårsångest av Louise Halvardsson och Brev från Auberginerepubliken av Abbas Khider.

collage-2018-01-01-3

Sedan kom sommaren och !studenten! Den 16 juni, en fredag, ekade tutor och lastbilshorn genom staden. Har sällan känt en så genomträngande lycka. Jag gick på Jorés mottagning dagen därpå, dansade med bara fötter på deras persiska matta ute i trädgården och firade födelsedagar på Vätterstranden. Läste Me and Earl and the Dying Girl av Jesse Andrews, lärde mig om syskons olika personligheter genom Äldst, yngst eller mittemellan av Elisabeth Schönbeck och läste tunna, men svårsmälta noveller från Novellix. Eller sjunk i havet av David Mohseni.

collage-2018-01-01-4

Jobbade intensivt från juni till augusti, men åkte till farfar och till Ellen Keys bostad Strand mellan Ödeshög och Omberg med Joré. Utflykten blev ett reportage i Jönköpings-Posten tillsammans med läsning av Keys verk Barnets århundrade. Till Tove Janssons födelsedag hade jag skrivit ytterligare ett reportage i samband med Modernistas nyutgivning av hennes noveller och romaner. collage-2018-01-01-5Och i slutet av augusti gick flyttlasset mot Stockholm tillsammans med Martin. H j ä l p vilken omställning: ny stad, ny tillvaro, nya människor och samboskap. Joré var på besök och tillsammans åkte vi tre tillbaka till Jönköping över en helg för att delta i IB:s Diploma Ceremony. Jag höll tal och fällde tårar över vänner som skulle flytta långt bort.

Sedan följde inspark på jurist, sittningar och utgångar. Jag läste Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen (så bra), Innan ankorna drunknar av Ivana Vukadinovic och Två par systrar av Marilynne Robinson – också en favorit. Ernest Hemingways The Old Man and the Sea fick följa med när jag åkte till Edinburgh, boken lämnade jag på en bar. Förhoppningsvis har den ett nytt hem nu.

collage-2018-01-01-6

Jag läste och skrev om Ocean Vuongs diktsamling Natthimmel med kulhål, många likes på den. Gick promenader med nya kompisar efter plugg på universitet och försökte nog förstå att tillvaron på ett halvår blivit helt utbytt. Men som min kära mamma sa, apropå inlägget Att komma hem: kanske har rötterna inte ryckts upp så mycket som de har förstärkts och sträckts ut. Fint sätt att se på det.

collage-2018-01-01-7

I november åkte jag och Martin till Paris, mmm. Vem kan säga något ont om Paris? Under en helg promenerade vi flera mil, åt baguette och salami och ost och drack vin. Besökte Louvren, Notre Dame, Triumfbågen och Eiffeltornet. Precis vad en vill ha ut av en weekend. Jag fortsatte temat att inhandla en bok på varje ställe jag är utomlands och fick med mig Dantes Inferno hem.

Läste mjölk och honung av Rupi Kaur, Simma med hajar av Joris Luyendijk (ännu mer tips!), Omgiven av idioter av Thomas Erikson och Kazou Ishiguros Begravd jätte. Nu allra senast påbörjade jag Charles Dickens A Christmas Carol, men jag har inte läst ut den än. Istället har jag firat jul och min födelsedag, umgåtts med vänner, familj och ätit god mat. 2017 avslutades på god ton, ni vet, med värme. Jag kan se tillbaka på året och förundras över allt som hänt, hur mycket jag ändå tycker att jag har utvecklats. Alla ögonblick som inte fångades på bild men som lever kvar någonstans.

Inför 2018 hoppas jag på kvalitetsläsning, äventyr, resor, kompisar och styrka. Gott nytt år!

2 reaktioner till “2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s