Listan om böcker

Det är vinter i Stockholm och jag tänker att det är mysigt att läsa listor då? Minusgrader är ju synonymt med listor och te och filtar.

IMG_1180

Jag och min favoritbok.
100% jobbig fråga men jag tänker inte ändra mig, det är Wuthering Heights för alltid.

Läser just nu.
På tunnelbanan: Sapiens av Yuval Noah Harari. I sängen: Bränn alla broar av Siri Helle. I soffan: fortfarande A Christmas Carol av Charles Dickens (kan ju inte vänta tills nästa jul med att läsa ut den heller).

Den bästa platsen att läsa på.
Hemma – i min nyfixade myshörna i soffan. Annars kommer första pris alltid gå till hammocken i farfars trädgård om somrarna, särskilt innan han var tvungen att såga ner den enorma lönn som växt bredvid huset sedan han var liten.

IMG_1182

En tidning.
ICA:s tidning Buffé är mitt största guilty pleasure :)) Annars gillar jag tidningen Skriva och DN/SvD. Bild från nyss. Det ni inte ser är allt stökigt vid sidan av fotot.

En kokbok.
En? Varför inte flera, jag säger: Bonniers vegetariska kokbok, Bonniers kokbok, Det koreanska köket och Ivan Orkins Ramen. Tips tips att kika på dokumentärserien Chef’s Table på Netflix, särskilt avsnitten om Ivan Orkin och Jeong Kwan i säsong två. Magiska.

En bok av en svensk författare.
Kanske Hjalmar Söderbergs Doktor GlasJag vet allt det här av Annika Paldanius är också bra.

En bok som får dig att gråta.
Längesedan nu, men Himlen börjar här var en av mina favoritböcker i tidig tonår.

En viktig bok.
The Accusation av Bandi, berättelser från  människors vardag och liv i Nordkorea.

En bok av en utländsk författare.
The Noise of Time av Julian Barnes, fick av mamma i julklapp!

IMG_1191

Så sorterar jag min bokhylla.
Faktiskt efter epoker/genrer, jag har alltså hittat på ett eget klassificeringssystem. Kan dock meddela att jag är mycket beskyddande över mina böcker, Martin fick inte hjälpa mig sätta upp bokhyllan när vi flyttade, mvh kontrollbehov haha.

I all korthet: grekiska klassiker/medeltiden, Shakespeare, brittiska romantiker, moderna brittiska klassiker, Penguins English Library-serie (se bilden), ryssar, fransoser och tyskar, nordamerikanska klassiker, östasiatiska böcker, svenska klassiker, svenska moderna klassiker, svensk poesi, politik, andra världskriget och sist men inte minst generell contemporary litteratur. Ja, det var det 👏👏👏

En tjock bok.
Dostojevskijs Crime and Punishment, som jag har lovat mig själv att läsa i år.

En bok som berör.
Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen.

En tunn bok.
Marguerite Duras Älskaren, har inte läst än.

IMG_1181

En snygg bok.
Finns så många! Tycker min bokhylla mest består av snygga böcker *skryt*, Modernistas nyutgåvor av Tove Janssons romaner och noveller som utkom förra sommaren är superfina!

Presenttips.
Engelska/amerikanska böcker med soft cover, pga nästan alltid fina omslag? Det var ett väldigt generellt tips. Känns som att böcker behöver individanpassas. Kanske en kokbok, i sådana fall är Mobergs Så gott som grön fin att ge, jag gav den till pappa.

Ska läsa sen.
To the Lighthouse av Virginia Woolf och The Accusation av Bandi. Vill börja läsa dem nu men får tygla mig, har annars en tendens att läsa flera böcker samtidigt (som ni kanske märkt).

Listan hämtad från Flora.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s