Malmö – Först, bäst och vackrast 

av | jun 15, 2025 | Resor

Malmö museums nya stora stadshistoriska utställning heter Malmö – Först, bäst och vackrast och berättar om 150 år av malmöitisk vardag, kamp, kris och kreativitet – från industrialisering till kunskapsstad.

Utställningen visas på Teknikens och Sjöfartens hus. Susanne Beckmann, tillförordnad projektledare för utställningen, guidar oss vant genom utställningens nio delar, två timmar innan premiären.

– Vi kände att vi hade ett behov av en ny stadshistorisk utställning. Vi tog fasta på året 1870, då Malmö blev Sveriges tredje största stad med 25.600 invånare.

Genom föremål, bilder och personliga berättelser berättas historien om en stad som aldrig riktigt följt mallen – och som just därför, blivit något alldeles eget.

Foto: Jesper Sahlman
Susanne Beckmann, tillförordnad projektledare för utställningen vid skylten utanför huvudentrén.

– Det viktigaste är människan och inte föremålen. Malmöiterna har en approach att vara kaxiga och ibland lite av en underdog med. Vi började att planera för utställningen för nästan tre år sedan.

Skildrar nio perioder

Utställningen är kronologisk och täcker nio perioder. När utställningen byggdes tog de hjälp av ungdomar för att veta hur de ville att utställningen skulle presenteras på bästa sätt för att fånga besökarens intresse. Alla utställningstexter finns både på svenska och engelska. Den skildrar de stora förändringarna i staden – från textilfabriker och facklig kamp till masskonsumtion, nedläggningar och återuppbyggnaden av ett nytt Malmö med högskola, bro och ny självkänsla.

– Det är en berättelse om klass, kamp, kris och kreativitet, om människorna som format och formats av sin stad, säger Susanne Beckmann.

Besökaren får både ta del av välkända milstolpar och möta vardagliga detaljer: hungerdemonstrationer och folkhem, rockmusik och rivningsvågor, autostrador, sociala reformer, Kockumsvarvet och falafeln.

– Vi är glada över att kunna presentera en helt ny basutställning på Malmö museum. Det är en utställning där besökaren får uppleva och lära sig mer om de större dragen i Malmös utveckling och samtidigt kunna djupdyka i detaljer och personliga berättelser, allt presenterat med en humoristisk grundton präglad av den malmöitiska självbilden. I utställningen visar vi ett urval från museets samlingar och har även lånat in några kända föremål som kännetecknar Malmö, säger Ingrid Fransson, chef för Utbud och värdskap på Malmö museum.

Alexander Olin

Redaktör RESENÄREN
alexander.olin@resenaren.se